Pingwin królewski

Pingwin królewski- jest dużym ptakiem , prawie metrowej wysokości. Upierzenie na grzebiecie i białe na brzuchu. Kontrastuje z tym czarna główka ze złotopomarańczowymi pokrywami usznymi i gardłem. Pingwiny królewskie, jak wszystkie pingwiny nie latają , lecz wspaniale pływają. Dorosłe ptaki przebywają na lęgowiska z początkiem antarktycznego lata. Pod koniec lata pisklęta są jeszcze pokryte swym brązowym puchem i zbyt słabe by iść do morza. Zbierają się wtedy w grupy po kilkaset osobników i czekają na rodziców, stale przynoszących im pokarm w postaci kryla. Mama i tata rozpoznaje swe dziecko po głosie. Gdy nadchodzi zima, rodzica płyną na żerowisku ku północny i nie mogą już dostarczać pożywienia. Młode muszą przetrwać bez jedzenia aż do wiosny( wiele z nich ginie), kiedy to wracają rodzice i zaczyna się ponowne karmienie. Wreszcie latem młodym ptakom wyrastają wodoodporne pióra, a wtedy samodzielnie mogą odpłynąć z macierzystej wyspy. Klasyfikuje się ich do rzędów ; pingwiny , rodzina , pingwiny. Jest ich 18 gatunków. Mają przeważnie 90 cm wysokości i ważą średnio 13 kilogramów. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 3-6 lat. Okres godowy rozpoczyna się w listopadzie a kończy w grudniu. Pisklęta te które przeżyją o głodzie antarktyczną zimę, w wieku 14-16 miesięcy wymieniają puch na pióra i płyną na żerowiska. Pingwiny głownie odżywiają się rybami, okazjonalnie mątwy i skorupiaki. Ich wrogami jest jednym z nielicznych wrogów jest lampart morski. W morzu pingwin poluje, samotnie. Lęgowiska na lądzie są wielotysięcznymi koloniami, młode grupują się po kilkaset w „żłobkach”. Pingwiny aby odbyć gody porzucają morze i przebywają do miejsca składania jaj. Na zimę dorosłe pingwiny królewskie wracają do morza. Jeśli nadmierne połowy ryb na łowiskach antarktycznych będą trwały nadal, mogą zagrozić gatunkowi poprzez zmniejszenie źródeł jego pożywienia. Głos dorosłego pingwina królewskiego przypomina trąbienie. Rodzice rozpoznają w tłumie swoje pisklęta po wydawanych przez nie głosach.

Comments are closed.